• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

Program Inkluzija u Čajetini

  • Inkluzija u Čajetini
  • Program Inkluzija
  • Program Inkluzija
  • Inkluzija u Čajetini

U Čajetini je u ponedeljak, 24. decembra, organizovan program Inkluzija u Čajetini, u okviru projekta Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice, čiji je cilj poboljšanje  kvaliteta života dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica i unapređenje inkluzije u Čajetini.
Voditeljka programa, Jagoda Jeremić, je prisutne podsetila na sve projektne aktivnosti koje su realizovane, uz prezentaciju koju su pripremile članice projektnog tima.

U programu su učestvovale penzionerke, članice Volonterskog socijalnog servisa i omladinke, članice omladinske organizacije Centar mladih organizovanih kreativaca, koje su čitale odlomke iz tekstova o inkluziji, iz ugla nastavnika i roditelja dece sa smetnjama u razvoju.

Tokom novembra su bili raspisani literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih škola na teritoriji Čajetine, na teme jednakosti, u cilju promocije inkluzije, a ovom prilikom su autorima najboljih literarnih i likovnih radova uručene diplome i prigodne nagrade.

Autori najboljih literarnih radova su Nevena Janković, učenica osnovne škole "Savo Jovanović" iz Sirogojna, koja je osvojila prvo mesto, Slovenka Stojanović iz Čajetine, na drugom mestu, a treće mesto dele Nikolina Virić i Tanja Luković, takođe iz Čajetine.

Nagrade za najbolje likovne radove su dobili Sara Lekić, na prvom mestu, Nera Gukić i Milojka Tanasijević, koje dele drugo mesto i Katarina Bjelić, čiji je rad zauzeo treće mesto, a svi su učenici osnovne škole "Dimitrije Tucović" u Čajetini.

Nastavnica Danica Jevtić Šišović je dobila Zahvalnicu za doprinos realizaciji projekta, ali i za druge aktivnosti, usmerene na primenu principa inkluzije u vaspitno – pedagoškom radu.

Zahvalnicu su dobile i doktorka Jela Trnavčević, pedijatar i član Interresorne komisije, koja je obavila najveći deo posla u prikupljanju i sistematizaciji podataka o potencijalnim korisnicima usluge Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice, i Milka Vasiljević, direktorka osnovne škole u Čajetini, u čijim prostorijama se nalazi Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju "Zračak" i koja uvek podržava programe za razvoj inkluzije u lokalnoj zajednici.

Za medijsko praćenje projekta, zahvalnicu su dobili TV Čajetina i Radionica Krug, koji su redovno vesti o projektu približavali stanovništvu Čajetine i šire zajednice.

U realizaciji projekta su veliki značaj imale lokalne institucije i organizacije. Tokom projekta je ostvarena saradnja sa Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja, Omladinskom organizacijom i Osnovnom školom, a lokalni i regionalni mediji su obaveštavali javnost o svim projektnim aktivnostima. Opštinsko Veće je podržalo predlog o uvođenju socijalne usluge Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice. Verujemo da je samo pitanje vremena kada će ova usluga zaživeti u našoj opštini, naročito zato što je tokom ovog projekta izvršena kvalitetna priprema i prikupljanje i obrada podataka o potencijalnim korisnicima.

Projekat Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju traje do kraja januara naredne godine, a deo je programa "Razvoj lokalnih usluga za decu sa invaliditetom i njihove porodice" koji se sprovodi u tročlanom partnerstvu Delegacije EU, Ministarstva rada i socijalne politike i UNICEFa  iz sredstava IPA 2008 – Socijalna inkluzija.

Kategorija vesti: