• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

Početak projekta "Pomoć u kući za decu sa invaliditetom"

Udruženje građana Zlatiborski krug je početkom juna otpočelo realizaciju projekta "Pomoć u kući za decu sa invaliditetom". Projekat predstavlja javnu kampanju za uvođenje nove socijalne usluge finansirane iz opštinskog budžeta, kojom se rešavaju problemi porodica dece sa smetnjama u razvoju koja, iz različitih razloga, nisu korisnici Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju – „Zračak“, u Čajetini.
Roditelji ili staratelji ove dece su zbog neprestane brige o njima pod stalnim stresom i preopterećeni svakodnevnim obavezama oko njih, što dovodi do narušavanja porodičnih odnosa, razvoja konflikata u porodici i opasnosti od zanemarivanja i zlostavljanja dece.

Kako bi i ova deca i njihove porodice, ostvarila svoja prava na jednakost i dobila potrebnu pomoć i podršku, neophodno je doneti odluku o pokretanju usluge Pomoć u kući za decu sa invaliditetom i njenom finansiranju iz opštinskog budžeta.

Projekat „Pomoć u kući za decu sa invaliditetom“  je deo projekta "Razvoj lokalnih usluga za decu sa invaliditetom i njihove porodice" koji se realizuje u tročlanom partnerstvu Delegacije EU, Ministarstva rada i socijalne politike i UNICEFa  iz sredstava IPA 2008 – Socijalna inkluzija.

Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), kao implementacioni partner u okviru projekta, ima ulogu i zadatak da pruži podršku jačanju kapaciteta civilnog sektora za zastupanje u procesu razvoja održivih lokalnih usluga za decu i njihove porodice. 

Zlatiborski krug ima iskustva u realizaciji projekata javnog zastupanja,  koji omogućavaju građanima i organizacijama da na direktan način utiču na rešavanje problema u svojim zajednicama, čime se povećeva učešće građana u odlučivanju, u  procesu demokratizacije društva.

Projekat traje 8 meseci i u njegovoj realizaciji će učestvovati predstavnici svih relevantnih lokalnih organizacija i institucija.

Kategorija vesti: