• Mladost
  • Zlatiborski krug
  • Zlatiborski krug
  • Volonterizam
  • Mladi za stare
  • radionica cmok

Okrugli sto - Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice

  • Bolji smo zajedno

Udruženje građana Zlatiborski krug, u utorak 18. septembra, organizuje Okrugli sto na temu Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice i primeri dobre prakse u Srbiji.
Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju "Zračak" u Čajetini,  pokrenut je 2009. godine kao projekat Fonda za socijalne inovacije, a finansiranje ove usluge je od 2010. godine preuzela lokalna uprava. Dnevni boravak je smešten u osnovnoj školi u Čajetini, a njegovi korisnici - deca sa različitim smetnjama u razvoju, zahvaljujući angažovanju stručnjaka koji rade u "Zračku",  imaju priliku da stiču znanje i veštine koje im pomažu da budu u što većoj meri samostalni.

U opštini Čajetina postoji još osamnaestoro dece sa smetnjama u razvoju, koji zbog različitih razloga (stepen ometenosti, bolest roditelja ili staratelja, niski obrazovni nivo roditelja ili staratelja, nedovoljno znanje i informisanost roditelja o novim socijalnim uslugama, postojanja stida i predrasuda kod članova porodica dece sa smetnjama u razvoju i siromaštva porodica (90% roditelja ove dece je nezaposleno i korisnici su Materijalnog obezbeđenja porodice)) nisu korisnici Dnevnog boravka.

Roditelji ili staratelji ove dece su zbog neprestane brige o njima pod stalnim stresom i preopterećeni svakodnevnim obavezama oko njih, što dovodi do narušavanja porodičnih odnosa, razvoja konflikata u porodici i opasnosti od zanemarivanja i zlostavljanja dece. Kako bi i ova deca i njihove porodice, ostvarila svoja prava na jednakost i dobila potrebnu pomoć i podršku, neophodno je doneti odluku o pokretanju usluge Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice.

Zlatiborski krug realizuje ovaj projekat, koji predstavlja javnu kampanju za uvođenje nove socijalne usluge i njeno finansiranje iz budžeta opštine,  kao deo programa "Razvoj lokalnih usluga za decu sa invaliditetom i njihove porodice" koji se sprovodi u tročlanom partnerstvu Delegacije EU, Ministarstva rada i socijalne politike i UNICEFa  iz sredstava IPA 2008 – Socijalna inkluzija.

Jedna od planiranih projektnih aktivnosti je i Okrugli sto, koji Zlatiborski krug realizuje u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu. Gosti – predavači na Okruglom stolu su Ivana Koprivica i Rada Mitrović, direktorka Zavoda, koje će učesnicima predstaviti primere dobre prakse i govoriti o načinima na koje je je ova usluga uspostavljena i kako funkcioniše u nekim gradovima u Srbiji.

Okrugli sto će se održati u biblioteci u Čajetini, a početak je u 14 časova.

Kategorija vesti: